Składniki na dwa blaty o średnicy 20 cm i 25 cm:
6 białek
300 gr cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml śmietany 30 %
400 gr malin
Nagrzać piekarnik do 180 st.
Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymać mikser i sprawdzić czy przy przechylaniu miski, białka się nie przesuwają, jeżeli się nie przesuwają natychmiast przestać miksować. Wyspać 1 łyżkę cukru, włączyć mikser na najwyższe obroty, cały cukier ma zostać rozpuszczony (sprawdzamy to organoleptycznie, rozcierając białka między palcami, jeżeli czujemy grudki, nie wsypujemy kolejnej łyżki cukru, tylko nadal miksujemy aż grudek nie będzie), zanim dodamy kolejną łyżkę cukru, nie śpieszmy się, proces dodawania cukru może zająć nawet 10 min. Jak już cały cukier zostanie wmiksowany dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować. Masę podzielić na dwie części.
Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na jedną blaszkę wyłożyć 1/3 białek, na drugą resztą, uformować kopczyki, jeden o średnicy około 15 cm, drugi 20, za pomocą szpatułki gładzimy bezę od podstawy do góry. Wstawić dwie blachy do nagrzanego do 170 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 100-110 st.. Piec 1 godzinę. Studzić w zamkniętym piekarniku (około 2-3 godziny).
Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Większy blat wyłożyć na paterę. Wyłożyć pół ubitej śmietany, wyłożyć 200 gr malin, na to wyłożyć drugi blat, resztę śmietany i resztę malin. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz