wtorek, 5 sierpnia 2014

Jeżynianki

Jako że mieszkamy bardzo blisko lasów i polan, to mamy sporo darów natury na wyciągniecie ręki. Jeżyny są własnie jednym z tych darów. Czasami idziemy całą rodzinką na jeżynobranie, jesteśmy cali poharatani przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiadereczkami jeżyn.
Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym.
Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy wsadzimy do reklamówki), wypełnione po brzegi owocami.

Przepis na oryginalne jagodzianki pochodzi ze strony moje wypieki, ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam.

Składniki na 15 jagodzianek:

300 g mąki pszennej poznańskiej
100 g mąki żytniej typ 720
100 g maki pszennej typ 2000
28 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
1/4 szklanki cukru

Jeżynowe nadzienie:

300 g jeżyn
3 łyżki cukru
2 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dużych odstępach od siebie 
i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jeżynianki  piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz