Sprawdzone przepisy na ciasta, desery, obiady, przetwory, przyrządzone, sfotografowane i zjedzone przez autorkę bloga i jej rodzinę.
wtorek, 5 sierpnia 2014
Ogórki kiszone
Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy nie robiłam ogórków kiszonych. Zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane, że trzeba pasteryzować, wekować i nie wiadomo co tam jeszcze robić, żeby wyszły dobre, twarde i nie pleśniały. Pytałam się koleżanek jak robią swoje ogórki, pytałam się cioci, czytałam w internecie rady i z tej wiedzy powstała mi oto taka receptura.
Aby przygotować kiszone ogórki postępujemy bardzo podobnie jak przy małosolnych, czyli musimy kupić dobre ogórki, najlepiej nie nawożone chemią, twarde, jędrne, po przekrojeniu nie powinny być puste w środku (najlepiej na targ zabrać nożyk i przed kupnem przekroić, w celu sprawdzenia, czy nie są puste), lepsze są małe - tak do 10 cm, bo lepiej je zapakować do słoika - ale to już kwestia gustu.
Potrzebujemy:
2 kg ogórków "kiszaków"
4 kawałki chrzanu (ok 10 gr każdy kawałek)
8 ząbków czosnku niekoniecznie obranych, ale za to lekko rozgniecionych w dłoniach
2 litry wody
60 gr soli
20 gr cukru
12 kulek ziela angielskiego
12 liści laurowych
4 łodygi kopru z baldachami
4 liście porzeczki
4 słoiki jednolitrowe
Słoiki myjemy, wyparzamy w piekarniku nagrzanym w 115 stopniach przez 15 min (tylko bez nakrętek - nakrętki po prostu myjemy a później polewamy wrzątkiem). Ogórki szorujemy
W międzyczasie gotujemy wodę z solą.
Do każdego słoika wkładamy koper, czosnek, ziele, liście laurowe, liście porzeczki, na to układamy ogórki bardzo ściśle. Do każdego słoika wlewamy wrzącej wody z solą do ich pokrycia. Dokładnie zamykamy. Odstawiamy ogórki do miski, i zostawiamy 3 dni w ciemne miejsce. Uwaga ogórki będę się kisić więc woda z solą będzie się wylewać ze słoików. Po trzech dniach należy odkręcić każdy słoik, sprawdzić czy ogórki nie pływają, muszą być ściśle poupychane, inaczej sfermentują, jeżeli jest miejsce w słoiku to należy poupychać jeszcze nowych ogórków, jeżeli jest potrzeba to trzeba dolać wody z solą. Następnie należy zamknąć szczelnie słoiki i odstawić w ciemne miejsce.
Ogórki będę ukiszone po około tygodniu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz