sobota, 9 sierpnia 2014

Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami


Przepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła.
Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki, odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby.

Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około 170 gr na 50 gr masła), tortownica 23 cm, 8 łyżek cukru pudru zamiast 250 gr. Wierzch sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn.

Składniki na spód:
170 g pokruszonych ciastek maślanych
50 g masła, rozpuszczonego
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać.

Składniki na masę serową:
500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
8 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
20 g żelatyny
100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
150 g jogurtu naturalnego 
300 ml śmietany kremówki 30%
Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia.

Dodatkowo:
150 gr kremówki 30%
250 gr serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
500 gr świeżych jeżyn

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać jeżynami, podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz