Końcówka rabarbaru... więc korzystajcie ile możecie!
U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką.
U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką.
Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne... nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki ... moja rodzina była wniebowzięta :)
Składniki na formę o średnicy 20-23 cm.:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru plus do posypania
185 g masła
5 dużych żółtek (ewentualnie można dodać 2 duże całe jajka, wtedy jednak nie będzie tak kruche)
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru plus do posypania
185 g masła
5 dużych żółtek (ewentualnie można dodać 2 duże całe jajka, wtedy jednak nie będzie tak kruche)
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego
Do miski miksera/malaksera przesiać mąkę, proszek i cukier puder. Wkroić do tego zimno masło. Wyrobić mieszadłem K lub ostrzami malaksera lub łapkami, (byle szybko, ciasto kruche nie lubi ciepła naszych rąk). Dodać żółtka, wyrabiać do momentu, aż z ciasta zrobi się kula. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, obie części spłaszczyć, zawinąć w oddzielne folie, wstawić do zamrażarki na minimum 30 min.
Po tym czasie większą część zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wgnieść w formę. Podpiec do złotego koloru w 180 st. około 15-20 min. Wyjąć lekko przestudzić.
Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki. Na patelnię wsypać rabarbar, posypać cukrem, prażyć 3 min na dużej mocy palnika. Jeżeli powstanie sok, odcedzić.
Popieczony spód posmarować dżemem, wyłożyć rabarbar, zetrzeć na to pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30-40 min.
Wyjąć, przestudzić, wyjąć z formy, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Po tym czasie większą część zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wgnieść w formę. Podpiec do złotego koloru w 180 st. około 15-20 min. Wyjąć lekko przestudzić.
Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki. Na patelnię wsypać rabarbar, posypać cukrem, prażyć 3 min na dużej mocy palnika. Jeżeli powstanie sok, odcedzić.
Popieczony spód posmarować dżemem, wyłożyć rabarbar, zetrzeć na to pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30-40 min.
Wyjąć, przestudzić, wyjąć z formy, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz