Powoli zaczyna się sezon ogórkowy ... więc polecam ogórki małosolne.
Składniki na 4 litrowe słoiki
2 kg ogórków gruntowych
2 litry wody
70 gr soli morskiej
4 kwiatostany kopru z łodygami
4 kawałki chrzanu z liśćmi
główka młodego czosnku
Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe.
Smacznego!
Składniki na 4 litrowe słoiki
2 kg ogórków gruntowych
2 litry wody
70 gr soli morskiej
4 kwiatostany kopru z łodygami
4 kawałki chrzanu z liśćmi
główka młodego czosnku
Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz