Wygląda jak biedronka ale to sernik i to w dodatku pyszny... kremowy. Na kruchym pełnoziarnistym czekoladowym spodzie.
Najlepiej przy tym serniku sprawdzi się malakser.
Kruchy spód:
225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao )
150 gr zimnego masła
50 gr cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli - w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia.
W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową.
Masa serowa:
825 gr sera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty)
250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Ser i jogurt wrzucić do malaksera, zmielić. Dodać resztę składników, zmielić. Wylać na podpieczony spód.
Na masę serową malutką łyżeczką wyłożyć mus jeżynowy.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu równomiernie się upiecze i nie popęka.
Do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 1 półce od dołu umieścić szerokie i niskie naczynie z wrzącą wodą. Następnie na półce wyżej (najlepiej na kratce, a nie blaszce) wstawić sernik. Piec przez 55-70 min do momentu aż wierz sernika będzie ścięty, nie należy wydłużać czasu pieczenia, aby niepotrzebnie nie przesuszać sernika.
Mus jeżynowy
200 gr jeżyn
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jeżyny wrzucić do garnuszka, zblendować, dodać cukier. Wstawić na gaz, pogotować na średnim gazie 2-3 min. Przecedzić z pestek, pestki wyrzucić, zestawić z gazu. Odlać 1/4 szklanki musu, dodać do tego mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać do reszty jeżyn, dobrze wymieszać lub zblendować by nie było grudek, wstawić na gaz zagotować i odstawić.
Najlepiej przy tym serniku sprawdzi się malakser.
Kruchy spód:
225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao )
150 gr zimnego masła
50 gr cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli - w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia.
W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową.
Masa serowa:
825 gr sera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty)
250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Ser i jogurt wrzucić do malaksera, zmielić. Dodać resztę składników, zmielić. Wylać na podpieczony spód.
Na masę serową malutką łyżeczką wyłożyć mus jeżynowy.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu równomiernie się upiecze i nie popęka.
Mus jeżynowy
200 gr jeżyn
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jeżyny wrzucić do garnuszka, zblendować, dodać cukier. Wstawić na gaz, pogotować na średnim gazie 2-3 min. Przecedzić z pestek, pestki wyrzucić, zestawić z gazu. Odlać 1/4 szklanki musu, dodać do tego mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać do reszty jeżyn, dobrze wymieszać lub zblendować by nie było grudek, wstawić na gaz zagotować i odstawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz